De Doktersassistenten
Wanneer u de huisarts belt, krijgt u een van de doktersassistenten aan de telefoon. Zij vraagt u naar de reden dat u belt en stelt u een aantal vragen om uw hulpvraag precies duidelijk te krijgen. Dat heet triage.
Triage
Triage zorgt er voor dat ondanks de toenemende drukte, de wachttijden zo kort mogelijk blijven. Het gaat er om dat u als patiënt de juiste zorg krijgt, op het juiste moment (bijv. bij spoed snel een afspraak of een spoedvisite), en bij de juiste hulpverlener. Het is niet de bedoeling dat de doktersassistente de diagnose gaat stellen.
Om u zo goed mogelijk te kunnen helpen zal de doktersassistente u een aantal vragen stellen en kan zij u een voorstel doen. Er zijn verschillende mogelijkheden:
- De assistente geeft u een advies, dit advies wordt altijd nabesproken met de huisarts;
- De assistente vraagt de huisarts u terug te bellen;
- De assistente maakt een afspraak voor een consult bij de huisarts of praktijkondersteuner;
- De assistente maakt een afspraak voor een visite.
Als de afspraak geen haast heeft, zal de doktersassistente u soms het voorstel doen later in de week te komen. Als u meerdere dingen wilt bespreken zal de assistente een dubbele afspraak voor u maken.
Triage gebeurt op basis van zorgvuldig opgestelde protocollen. Onze praktijk- assistenten hebben hiervoor de noodzakelijk aanvullende cursussen gevolgd. Uiteraard doen de doktersassistenten alles in samenspraak en overleg met uw eigen huisarts.
Hoe kunt u meewerken aan een goede triage?
Voor een soepel verloop van het spreekuur – waarbij wachttijden tot het minimum beperkt zijn – is het van belang dat u bij het maken van een afspraak behalve de aard van uw vraag, ook duidelijk aangeeft of u voor één of voor meerdere vragen een afspraak met uw huisarts wilt, en of u denkt extra spreekuurtijd nodig te hebben. Op die manier kan er een afspraak gemaakt worden op het juiste moment en wordt er voldoende tijd voor ingepland, waardoor lange wachttijden kunnen worden voorkomen.
Verder hebben wij een eigen spreekuur; van oren uitspuiten tot ECG’s (hartfilmpjes) maken. Ook wij werken met een agenda, u dient hiervoor een afspraak te maken. Ook (medische) administratie verwerken en bijhouden behoort tot onze taak.
Voor het maken van afspraken of stellen van vragen, zie ”hoe kan ik een afspraak maken?”.
De praktijkondersteuner somatiek
(POH-S)
In de praktijk zijn 3 praktijkondersteuners werkzaam. Zij doen onder supervisie van de huisartsen zelfstandig spreekuur.
Zij begeleiden patiënten met diabetes, astma/COPD, patienten met risico’s op hart en vaat gebied (bijvoorbeeld hoge bloeddruk) en zij bezoeken ouderen en chronisch zieken. Zij kunnen u ook begeleiding bieden bij stoppen met roken.
Voor meer informatie Klik hier
De praktijkondersteuner Geestelijke Gezondheid
(POH-GGZ)
Bij ons zijn 2 praktijkondersteuners geestelijke gezondheidzorg werkzaam in de praktijk.
Zij ondersteunen mensen met psychische of psychosociale klachten met advies en/of doorverwijzing.
Dit gebeurt onder andere door probleem verheldering, het bespreken van vervolgstappen. Educatie en adviezen gericht op het verbeteren van het functioneren en welbevinden.
Voor meer informatie Klik hier
Voor kinderen/jongeren is de praktijkondersteuner Jeugd beschikbaar.
De huisarts in opleiding (HAIO)
Een huisarts-in-opleiding is een afgestudeerde arts die zich specialiseert in de huisartsgeneeskunde.
Onze praktijk is verbonden met de Universiteit van Utrecht, waar de huisarts-in-opleiding wekelijks 1 cursusdag heeft. De andere dagen is hij/zij werkzaam in de huisartsenpraktijk, onder supervisie van één van de huisartsen. De huisarts-in-opleiding mag zelfstandig spreekuur draaien en visites afleggen, maar staat onder supervisie van zijn/haar huisarts-opleider. Hij of zij zal tijdens of na het spreekuur kunnen overleggen met haar huisarts-opleider.
De opleiding tot huisarts duurt 3 jaar, waarvan 2 jaar in 2 verschillende huisartsenpraktijken wordt gewerkt en 1 jaar deels in het ziekenhuis, het verpleegtehuis en de psychiatrie ervaring wordt opgedaan.