Veelgestelde vragen
Algemeen
Alle huisartsen in onze praktijk zijn als opleider verbonden aan huisartsen instituut van de RU te Utrecht. Dat betekent dat in onze praktijken huisartsen worden opgeleid. Dit zijn afgestudeerde basisartsen die zich specialiseren in de huisartsengeneeskunde.
Zij houden zelfstandig spreekuur maar worden daarin door ons gesuperfiseerd.
Wanneer u de huisarts belt, krijgt u een van de doktersassistenten aan de telefoon. Zij vraagt u naar de reden dat u belt en stelt u een aantal vragen om uw hulpvraag precies duidelijk te krijgen. Dat heet triage.
Triage zorgt er voor dat ondanks de toenemende drukte, de wachttijden zo kort mogelijk blijven. Het gaat er om dat u als patiënt de juiste zorg krijgt, op het juiste moment (bijv. bij spoed snel een afspraak of een spoedvisite), en bij de juiste hulpverlener. Het is niet de bedoeling dat de doktersassistente de diagnose gaat stellen.
Om u zo goed mogelijk te kunnen helpen zal de doktersassistente u een aantal vragen stellen en kan zij u een voorstel doen. Er zijn verschillende mogelijkheden:
De assistente geeft u een advies, dit advies wordt altijd nabesproken met de huisarts;
De assistente vraagt de huisarts u terug te bellen;
De assistente maakt een afspraak voor een consult bij de huisarts of praktijkondersteuner;
- De assistente maakt een afspraak voor een visite.
Als de afspraak geen haast heeft, zal de doktersassistente u soms het voorstel doen later in de week te komen. Als u meerdere dingen wilt bespreken zal de assistente een dubbele afspraak voor u maken.
Triage gebeurt op basis van zorgvuldig opgestelde protocollen. Onze praktijk- assistenten hebben hiervoor de noodzakelijk aanvullende cursussen en opleiding gevolgd. Uiteraard doen de doktersassistenten alles in samenspraak en overleg met uw eigen huisarts
Voor een soepel verloop van het spreekuur - waarbij wachttijden tot het minimum beperkt zijn - is het van belang dat u bij het maken van een afspraak behalve de aard van uw vraag, ook duidelijk aangeeft of u voor één of voor meerdere vragen een afspraak met uw huisarts wilt, en of u denkt extra spreekuurtijd nodig te hebben. Op die manier kan er een afspraak gemaakt worden op het juiste moment en wordt er voldoende tijd voor ingepland, waardoor lange wachttijden kunnen worden voorkomen.
Verder hebben wij een eigen spreekuur; van oren uitspuiten tot ECG's (hartfilmpjes) maken. Ook wij werken met een agenda, u dient hiervoor een afspraak te maken.Ook (medische) administratie verwerken en bijhouden behoort tot onze taak.
Wij zijn open in de vakanties. Echter kan het zijn dat de spreekuren aangepast worden. Dit houdt in dat de huisartsen en medewerkers van huisartsenpraktijk Kattenbroek ook op vakantie zullen gaan.
De praktijk is deze hele periode iedere dag bereikbaar en kunt u een afspraak maken bij een waarnemend huisarts. Onder Afwezigheid kunt u hier meer over lezen. De assistentes en praktijkondersteuners hebben een aangepast spreekuur en we vragen u dan ook om niet dringende afspraken/zaken te bewaren voor na de vakantie. We hopen op uw begrip hiervoor.
Buiten kantoortijden, in het weekend en op feestdagen zijn wij niet geopend. Voor spoedgevallen die absoluut niet kunnen wachten tot na het weekend of de volgende dag kunt u contact opnemen met de Huisartsenpost.
In principe valt alles binnen de huisartsenzorg onder de basisverzekering. Onderzoeken die door de huisarts aangevraagd worden buiten de huisartsenpraktijk om zoals bijvoorbeeld laboratoriumonderzoek, gaan van uw eigen risico af.
- Voor uitslagen is het de bedoeling dat u zelf de assistente belt.
- De meeste uitslagen van een laboratoriumonderzoek zijn binnen 5 werkdagen bekend.
- Voor uitslagen van kweekjes of pathologisch onderzoek kunt u het beste na 5 werkdagen bellen.
- Uitslagen van uitstrijkjes via het BVO zijn meestal binnen 2-3 weken bekend en ontvangt u via de post.
- U kunt via mijnmeander inloggen met uw DigiD. Hier kunt u uitslagen, brieven etc. vinden
Alle huisartsen van Huisartsenpraktijk Kattenbroek hebben besloten dat zij géén CBR keuring meer doen of een eigen verklaring ondertekenen. Het CBR geeft aan dat de eigen huisarts dit mag doen, maar dit niet verplicht is. Voor ons staat patiëntenzorg centraal. Vanwege de toenemende zorgvraag en de toename van administratieve taken hebben we dit besluit genomen.
Patiëntenportaal
Dit is helaas niet mogelijk. Voor kinderen tot 16 jaar is het niet mogelijk om een portaal aan te maken bij ons. Graag verzoeken wij u te bellen als u een afspraak voor uw kind wil inplannen.
Helaas is dit niet mogelijk in verband met de planning in de agenda van de arts. Voor een dubbel consult hebben wij speciale plekken in de agenda. Het is dus ook niet toegestaan om 2 consulten achter elkaar voor u zelf te reserveren. Mocht de assistente dit zien in de agenda van de arts, zal zij contact met u opnemen om een ander moment te plannen als het niet lukt om de 20 minuten te reserveren.
Wanneer u een enkele afspraak inplant met daarbij meerdere klachten beschreven zal de assistente ook contact met u opnemen. We proberen de uitloop van de spreekuren zo veel mogelijk te beperken. Het lukt de huisarts namelijk helaas niet om in 10 minuten u binnen te roepen, uw meerdere klachten te onderzoeken en het contact in uw dossier uitgebreid in te voeren.
Mocht u meerdere klachten willen bespreken dient u dus telefonisch uw afspraak in te plannen.
Spreekuren
Er is dagelijks een afspraak-spreekuur. Dit is zowel 's-ochtends als 's-middags. Als u voor 10.00 uur belt, kunt u meestal nog dezelfde dag terecht. Een afspraak, waarin één hulpvraag of meerdere korte vragen behandeld kunnen worden, duurt over het algemeen ongeveer 10 minuten. Als u aangeeft dat er meerdere vragen te bespreken zijn, dat u een langer gesprek wilt of u komt met meer personen, geeft u dit dan aan bij de assistente. Zij kan daar dan rekening mee houden in de agenda.
De spreekuren zijn 's ochtends 08:00 uur tot 11:00 uur en 's middags van 13:30 tot 16:00 uur. Na 16:00 uur doet de arts zijn/haar administratie en kunt u uitsluitend voor spoed terecht tot 17:00 uur. Vanaf 17:00 uur is de Huisartsenpost geopend.
Belt u de assistente tijdig, wanneer een eerder gemaakte afspraak niet door kan gaan.
Huisartsen Hansen & Lablans werken met telefonische consulten. Voor korte vragen die u graag persoonlijk met de huisarts wilt bespreken, kunt u een telefonisch consult aanvragen via de doktersassistente. Huisartsen Striekwold & van Staaij en Westerling & van der Heijden maken gebruik van een telefonisch spreekuur. Dat betekent dat u zelf mag inbellen tussen 10:50 en 11:20, u krijgt dan de huisarts zelf aan de telefoon.
Het is helaas niet mogelijk om zonder afspraak door de arts of doktersassistente gezien te worden. Mocht er sprake zijn van een spoedgeval zal de doktersassistente u opvangen en zo nodig een arts raadplegen.
Als u niet bent ingeschreven wordt u gezien als passant (zoals bijvoorbeeld toeristen) en moet u uw legitimatie tonen. Als er sprake is van spoed wordt u gewoon geholpen. Is er geen sprake van spoed? Dan kunt u geweigerd worden en wordt u aangeraden om uw eigen huisarts te bezoeken. Als u wel geholpen wordt kan u gevraagd worden om contant te betalen. Ook in het geval van spoed. Voor informatie over de kosten kunt u de assistente raadplegen. Let op! Als u niet bij ons staat ingeschreven beschikken wij ook niet over uw medisch dossier.