Om de kwaliteit van de zorg te verbeteren werken huisartsen met zogenaamde praktijkondersteuners. Praktijkondersteuners zijn er op meerdere gebieden. Zij hebben een HBO opleiding achter de rug en maken het de huisartsen mogelijk om de standaarden van de NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) beter uit te kunnen voeren.
POH Somatiek
De praktijkondersteuners hebben een breed takenpakket. Zij zijn verantwoordelijk voor de zorg rondom de chronisch zieken. In deze categorie vallen patiënten met hart- en vaatziektes, diabetes type 2, astma en copd. Het doel van deze spreekuren is om te monitoren hoe het met de patiënten gaat. Daarnaast gaat de praktijkondersteuner in gesprek over het zo goed mogelijk omgaan de met ziekte en wordt gekeken of de huidige medicatie voldoende is. Verder geeft zij advies over een gezonde leefstijl. Een gezonde leefstijl heeft vaak tot gevolg dat er minder medicatie nodig is voor de behandeling. Wij vinden het belangrijk dat de patiënt zelf de regie houdt over zijn of haar leven, daarom zal de praktijkondersteuner altijd kijken hoe de behandeling zo goed mogelijk kan aansluiten bij de wensen en de behoeften van de patiënt.
Naast het begeleiden van chronisch zieken, besteed de praktijkondersteuner ook aandacht aan de ouderen in onze wijk. Het aantal ouderen dat thuis blijft wonen neemt toe en daarmee neemt ook de zorgvraag rondom deze groep patiënten toe. De praktijkondersteuner werkt hierbij samen met de huisarts en de wijkverpleegkundige.
Tot slot begeleidt de praktijkondersteuner ook patiënten die willen stoppen met roken. Voor veel mensen is dit een moeilijke stap en lukt het niet altijd alleen. De praktijkondersteuner kan helpen bij het opstellen van een stop-plan en kijkt of eventuele hulpmiddelen (zoals een afbouwschema, nicotinevervangende middelen of medicatie) extra ondersteuning kunnen bieden.
Heeft u een vraag voor de praktijkondersteuner? Neem dan gerust contact op!
Preventieconsult hart- en vaatziektes
Tegenwoordig is er steeds meer bekend over risicofactoren die bepalend zijn voor het ontwikkelen van hart- en vaatziektes (zoals een hoge bloeddruk of een hartinfarct).
Er is een speciale test ontwikkeld die aangeeft welk risico u heeft en of het zinvol is om dit verder te laten onderzoeken via de huisartsenpraktijk.
U kunt de test online vinden via onderstaande website:
Als u het lastig vindt om de test online in te vullen, dan kunt u contact opnemen met de assistente en vragen om een papieren versie van de vragenlijst. Als u deze vervolgens weer inlevert bij de assistente, wordt u teruggebeld over de uitkomst.
Als het volgens deze test nodig is om contact met de huisartsenpraktijk op te nemen, kunt u een afspraak maken bij de praktijkondersteuner voor het opstellen van een risicoprofiel. Zij zal dan uw verdere vragen beantwoorden en dieper met u op de risico’s ingaan.
Mocht er een lage score uit de test komen, maar u wilt om andere redenen toch een risicoprofiel laten opstellen, ook dan kunt u hiervoor een afspraak maken bij de praktijkondersteuner.
POH GGZ
De praktijkondersteuner ggz (poh-ggz) ondersteunt de huisarts bij klachten die betrekking hebben op de geestelijke gezondheid van patiënten. Met een poh-ggz in de praktijk is er de mogelijkheid om snel en laagdrempelig aan de slag te gaan met psychische en psychosociale klachten, zoals somberheid, overspannen zijn, rouwverwerking, levensfaseproblemen, piekeren en relatieproblemen.
Bij klachten of het ervaren van problemen kan de huisarts u naar de poh-ggz verwijzen.In een intakegesprek brengt de poh-ggz met u uw klachten en vragen in kaart. Samen kijkt u hoe u het beste verder geholpen kunt worden. Dit kan zijn door een aantal vervolggesprekken bij de poh-ggz. Het is ook mogelijk dat er een advies wordt gegeven voor doorverwijzing voor verdere behandeling of begeleiding bij b.v. een psycholoog, wijkteam of psychotherapie.
De POH GGZ kan helpen door:
- het verhelderen van problemen;
- het geven van voorlichting over klachten, oorzaken en mogelijke oplossingen;
- het geven van advies over behandeling en verwijzing;
- kortdurende begeleiding in de huisartsenpraktijk;
- nazorg na behandeling in de GGZ.